Ce este mai exact Recunoștința?
Recunoștința este mai mult decât un sentiment de apreciere. Este atât simţirea cat şi exprimarea unei aprecieri pentru situațiile, oamenii sau lucrurile din viața noastră pe care le prețuim. În practicarea recunoștinței învăţăm să acordăm atenție momentului prezent şi preţuim tot ce aduce el ȋn viaţa noastră.
Recunoștința ne face să simțim că nu suntem privați de nimic pentru că suntem atenți conştient la toată abundența pe care o avem.
Care sunt beneficiile practicării recunoștinței?
Greater Good Science Center a publicat mai multe articole cu beneficiile asociate recunoștinței. Cei interesaţi de o analiză mai detaliată, pot găsi şi aici informaţii. Printre aceste beneficii se numără:
- O dispoziție pozitivă şi o stare de bine
- Mai multă satisfacție ȋn viață
- Tendinţa diminuată spre materialism
- Sănătate fizică mai bună
- Un somn mai bun
- Mai puțină oboseală şi stres
- Niveluri scăzute de inflamație la nivel celular
- Rezistență mai mare a organismului
- Dezvoltarea răbdării, a smereniei și a înțelepciunii
- Dezvoltarea comportamentele prosociale
- Relații mai puternice şi mai stabile
Pe scurt, recunoștința contribuie la creșterea optimismului și a fericirii ȋn ansamblul lor. Reduce stresul, anxietatea și depresia îmbunătățind astfel sănătatea și bunăstarea noastră generală.
Cum este posibil acest lucru?
Atunci când simţim, exprimăm şi oferim recunoștință, o serie de neurotransmițători cum ar fi dopamină și serotonină, care sunt asociați cu starea de bine și pozitivitatea, sunt eliberați în secțiunea din creierul nostru responsabilă cu recompensa. Acest fapt ne face să ne simţim bine. Cu cât practicăm mai des recunoștința, cu atât ne vom simţi mai bine. Ȋntr-un cuvânt, vom fi recompensaţi constant. Ca şi cum am primi câte un mic dar de fiecare dată.
Cum să practicăm cu succes recunoștința?
- Un lucru pe care ȋl recomand des ȋn cabinet, uşor şi mereu la ȋndemȃnă, este să notăm lucrurile pentru care suntem recunoscători. Jurnalul recunoştinţei şi scrierea de mâna a tuturor lucrurilor pentru care putem mulțumi ne ajută să ne îmbunătățim perspectiva asupra vieţii. Ne învaţă să apreciem ceea ce este important și să renunțăm la ceea ce nu este. Atunci când scoatem ȋn evidenţă aspectele bune din viaţa noastră, ne redirecționăm atenţia de la ce ne nemulţumeşte spre o imagine mai de ansamblu, ȋn care există şi altceva. Adoptăm o atitudine mai pozitivă şi mai relaxată.
Recomand să folosiţi un jurnal pe care să ȋl actualizaţi frecvent cu privire la amintirile, situațiile, oamenii, lucrurile și oportunitățile pentru care sunteți recunoscători.
- Stabileşte mementouri zilnice sau săptămânale pentru a nu uita să practici recunoştinţa. Găseşte mici simboluri sau construieşte o rutină mentală care să te ajute să fii recunoscător. De exemplu, de fiecare dată cȃnd se ȋntȃmplă ceva ȋn viaţa ta, mulţumeşte şi spune că eşti recunoscător, chiar dacă o faci ȋn gând. Ȋncepe cu lucruri pozitive pe care ţi le-ai dorit şi s-au ȋntȃmplat, ca să-ţi vină mai uşor. Astfel mintea ta va dezvolta un nou obicei. Apoi treptat învaţă-te să mulţumeşti şi pentru celelalte chiar dacă nu sunt neapărat cum le-ai vrea. Aşa îţi antrenezi mintea să vadă binele şi jumătatea plină a paharului. Sau măcar să se bucure că există un pahar şi acesta se va umple la momentul potrivit.
- Salută cu drag, mulțumeşte oamenilor și zâmbește.
- Numără-ţi toate binecuvântările la sfârșitul fiecărei zile. Scrie-le! Vei vedea că ele nu sunt puține. Te-a făcut ceva sau cineva să zâmbești azi? Eşti sănătos? Copilul tău a râs? Ai mâncat? A ieşit afară soarele? Poţi să-l vezi şi să-l simţi?
Nu uita de jurnalul tău nici în zilele ȋn care întâmpini probleme sau când pare că nu-ţi aminteşti nici o binecuvântare. Ea este cu siguranţă acolo. Descoper-o!
S-ar putea să nu observi beneficiile practicării recunoștinței imediat, dar după câteva săptămâni sau luni, vei observa. Cu cât practicăm mai mult recunoștința, cu atât ne antrenăm mai mult creierul să observe și să aprecieze lucrurile bune, făcându-ne mai fericiți și mai mulțumiți de propria noastră viață. Cred cu adevărat că prin exprimarea constantă a recunoștinței ne oferim nouă şi celor dragi un dar preţios. Care nu costă nimic!
A avea sentimente de recunoştinţă şi a nu le exprimă este ca şi cum ai împacheta cu grijă un cadou şi nu l-ai oferi.
William Arthur Ward