Ce face diferenţa dintre o terapie eficientă şi una care este mai puţin eficientă?

Cum ştii dacă terapia este eficientă şi funcţionează pentru tine?

Cel mai important aspect este relaţia terapeutică şi abilitatea terapeutului de a vedea dincolo de povestea cu care vine clientul ȋn cabinet. Noi avem propriul nostru terapeut în interior. Este important să găsim calea spre el şi spre resursele interioare pe care le deţinem. Aşadar, cum ştii dacă terapia este eficientă şi funcţionează pentru tine? Află mai multe aici.

Cȃt de bine reuşim să colaborăm cu clientul nostru pentru ca acesta să-şi găsească propriul drum spre sine este un aspect foarte important. Acesta contribuie la eficienţa psihoterapiei.

Dincolo de orice tehnici sau strategii, conectarea umană autentică este fundamentul oricărei schimbări dorite. Fără ea cu greu putem vorbi despre terapie.

Relaţia terapeutică este baza de siguranţă. Avem nevoie de ea pentru a ne aduce Sinele real la ȋntȃlnirea cu ceilalţi oameni. Sinele real ȋnseamnă o curiozitate blȃndă. Mai ȋnseamnă atenţie, ascultare activă, compasiune şi respect faţă de cel din faţa noastră. Și deasemenea, confidenţialitate.Terapeutul la rȃndul lui trebuie să ȋşi ȋntȃmpine şi el clientul cu aceeaşi deschidere şi onestitate.

Nu ne grăbim să etichetăm şi nu forţăm nimic. Avem mare grijă să nu deschidem uşi ȋn spatele cărora se pot afla traume. Poate că nu suntem ȋncă pregătiţi să le abordăm.

Ne concentrăm atenţia pe procesul terapeutic.

Orice psihoterapie este bidirecţională.

Noi, terapeuţii avem la rȃndul nostru  povestea noastră de viaţă şi unele nevoi emoţionale nerezolvate.

Poate ne dorim să fim apreciaţi, iubiţi, văzuţi, în control. Uneori vrem să părem experţi. De aceea este foarte important să fim atenţi şi la noi ȋn egală măsură.

Trebuie să observăm momentele cȃnd ne rătăcim ȋn propria poveste. Atunci să revenim ȋn prezent cu blȃndeţe, compasiune şi iubire fată de natura noastră umană, atȃt de similară.

Noi nu suntem experţi ȋn ce priveşte viaţa nimănui, nici măcar a noastră. Suntem doar ghizi şi ȋnsoţitori. Tocmai de aceea, psihoterapia se construieşte pe convingerea că fiecare dintre noi deţine capacitatea de a face schimbările dorite.

Toţi avem resursele interioare necesare acestui demers.

“Cunoaşterea de sine este pe cât de temută pe atât de necesară”. Carl Gustav Jung