Cum schimbăm obiceiul de a renunţa la noi şi cum ȋnvăţăm să ne preţuim mai mult?

Ȋn articolul precedent vorbeam despre abandonul de sine şi despre efectul pe care ȋl are asupra ȋntregii noastre vieţi. Vestea bună este că putem să ne dezvăţăm de acest obicei nesănătos, o dată ce l-am identificat şi am decis să nu-l mai tolerăm.

Eu pe parcursul anilor am ȋnvăţat că cea mai importantă relație din viața mea, este relația pe care o am cu mine însămi. Pentru că orice s-ar întâmpla, eu voi fi cu mine mereu. Aşadar, trebuie să mă pot baza pe mine ȋnainte de orice.

Am mai ȋnvăţat că relația cu tine însuți devine șablonul după care ȋţi construieşti apoi toate celelalte relaţii ȋn viaţă.

Prin urmare, cred că primul pas este cultivarea unei relații pline de iubire cu tine ȋnsuţi – chiar dacă te simți inconfortabil la ȋnceput și nu eşti sigur cum să faci asta. O relaţie ȋn care să fii foarte atent, atȃt la ce-ţi doreşti cȃt şi la ce nu-ţi doreşti. Să ȋnţelegi ce contează cu adevărat pentru tine şi unde poţi face compromisuri. Să-ţi cunoşti propriile nevoi şi aşteptări şi să ştii să faci diferenţa ȋntre ele.

La ce să fii atent şi cum să faci schimbarea?

1. Emoţii – să ȋţi dai voie să ai sentimente, emoţii și nevoi. Să le permiţi să existe!

Toată lumea are sentimente și nevoi. Poate că ȋn copilărie, sau chiar ȋn unele relaţii adulte, nu ni s-a permis să le exprimăm, dar acum putem ȋnvăţa sa fim un loc sigur pentru ele. Dacă suntem atenţi, emoţiile ne spun de ce anume avem nevoie, iar când ne ȋndeplinim nevoile, suntem mai fericiţi și mai sănătoşi.

Ce te ajută să ȋnveţi despre emoţiile tale?

  • Poţi ȋncepe prin a exersa recunoaşterea şi validarea emoţiilor tale pe parcursul zilei.

„Mă simt ___________. De ce am nevoie acum?”

Scopul este de a rămȃne prezent şi ȋmpreună cu sentimentele dificile, ȋn loc să le eviţi atunci când te simți copleșit. Evitarea sau negarea lor este o formă de abandon de sine.

  • Cȃteva şedinţe de psihoterapie te pot ajuta să te familiarizezi cu acest proces.
  • Meditația este un alt instrument care te poate ajuta să cultivi acceptarea și toleranța față de propria persoană. Dacă nu ai mai meditat, poţi folosi una dintre aplicațiile de meditație, cum ar fi Calm, Headspace sau Insight Timer.

2. Autenticitate! Ȋntr-un cuvȃnt, să fii tu şi nu altcineva.

Încearcă să nu ascunzi părți din tine de frica judecăţii sau a dezaprobării. Nu toată lumea te va plăcea – și asta e în regulă. Nu te schimba doar pentru a le face pe plac altora. Exprimă-te prin munca ta, activitățile creative, hainele sau coafura, hobby-urile, interesele sau proiectele tale pline de pasiune. Atunci cȃnd constaţi că legătura cu tine s-a rupt sau este fragilă, acordă-ţi timp şi descoperă ce îți place și ce contează cu adevărat pentru tine.

3. Autocompasiune! Familiarizează-te cu ea şi adoptă acest obicei ȋn viaţa ta.

Toată lumea merită îngrijire și confort atunci când suferă. Adesea, suntem grozavi făcȃnd asta pentru alții, dar ne minimizăm propriile lupte și nu reușim să ne iubim pe noi înșine atunci când avem cea mai mare nevoie.

„Atunci când te confrunți cu eșecuri personale – ȋn loc să te judeci și să te critici fără milă pentru diverse lucruri sau neajunsuri, mai degrabă fii amabil și înțelegător cu tine şi fă asta cu autocompasiune. La urma urmei, cine a spus că ar trebui să fii perfect?”, ne spune cercetătoarea Kristen Neff.

Cei mai mulți dintre noi nu am fost învățați despre importanța autocompasiunii în copilărie, așa că trebuie să învățăm aceste abilități ca adulți. Iar dacă părinții nu ne-au arătat prea multă compasiune, s-ar putea să ne simţim străini faţă de acest concept. Dar credeţi-mă, devine mai ușor și mai confortabil odată cu practica!

Ce poţi face să-ţi dezvolţi autocompasiunea?

Aici găseşti mai multe informaţii despre autocompasiune care sper să te ajute.

Observă când te lupți. Observarea sentimentelor și a senzațiilor corporale – tensiune musculară, dureri, ritm cardiac rapid – te va ajuta să identifici o potenţială dezamăgire, o pierdere sau o perioadă dificilă.

Recunoaște că toată lumea suferă, are dificultăți și face greșeli. Când faci asta, te conectezi la alții, tu cu luptele tale şi nu te mai simţi izolat și inadecvat din cauza lor.

Conștientizează-ţi emoţiile negative. Fii conștient de ele, dar nu le critica. Oferă-le spațiu, dar nu le lăsa să te definească ȋn nici un fel.

Ține cu tine! Fii bun cu tine!

Un aspect important al iubirii de sine este să ştii cum şi cȃnd să-ţi iei apărarea. Știu că poate fi înfricoșător să te afirmi și să stabilești limite ȋn relaţiile cu alţii. Celor mai mulți dintre noi ne este frică să nu jignim sau să nu supărăm alţi oameni – și ne este teamă că vom fi abandonați dacă o facem.

Dar aminteşte-ţi că alternativa este abandonarea de sine – să-i lași pe alții să treacă peste tine. Dacă ȋţi spui „Nevoile și dorințele altor oameni contează mai mult decât ale mele”, atunci spui şi că „voi accepta lipsa de respect, invalidarea și vina pentru că nu cred că sunt demn sau merit ceva mai bun.”

Acesta nu este un fundament potrivit pentru o relație sănătoasă cu nimeni!

Poţi ȋncepe chiar acum să ai grijă de tine. Cu ce ai şi din punctul sau momentul ȋn care eşti ȋn prezent ȋn viaţa ta. Contează doar să faci primul pas!