Cum ştiu dacă psihoterapia funcţionează?

Psihoterapia funcţionează ca un proces.

Ea este suma experienţelor noastre interne şi exterioare. Aceste experienţe ne conduc treptat spre autocunoaşterea propriei persoane. Psihoterapia poate ȋnsemna uneori eliberarea unor emoţii intense, sentimente sau convingeri adȃnc ascunse ȋn noi.

Psihoterapia este o călătorie în necunoscut. Ea este o provocare pentru client şi terapeut ȋn egală măsură. Deasemenea, este şi o experinţă profundă şi complexă.

Uneori, există şi situaţii când nu putem ajuta. Pentru că  şi noi terapeuţii suntem ȋnainte de toate, oameni. Chiar dacă petrecem poate mai mult timp învăţând despre noi. Folosim tehnicile pe care le avem la îndemână. Avem multe ore în care lucrăm cu propria persoană. Ȋnvăţăm la rȃndul nostru cum să FIM mai prezenţi şi mai centraţi ȋn propria fiinţă. Chiar şi aşa uneori tot nu ajungem la rezultatul dorit.

Poate nu este atunci momentul potrivit pentru clientul nostru. Sau poate nu suntem noi terapeutul potrivit pentru el.

Știm că nu este uşor să te confrunţi cu suferinţa ta. La fel, nu este uşor nici să ajungi la sursa durerii tale.

Dar cunoaşterea şi vindecarea de cele mai multe ori nu vin din partea luminoasă. Acestea apar din întunericul pe care avem curajul să-l aducem la suprafaţă. Prin urmare, intuim cu toţii că acest proces este dificil. El este de multe ori şi foarte ȋncărcat emotional.

Cum ştiu dacă psihoterapia funcţionează pentru mine?

Cred că terapia a fost sau este eficientă pentru tine, atunci cȃnd simţi că poţi să-ţi continui singur drumul. Acela pe care ai pornit la ȋnceputul terapiei. Atunci cȃnd ȋnţelegi că tot ce ai nevoie ca să-ţi fie bine se găseşte ȋn tine. Trebuie doar să ai suficientă curiozitate, dorinţă şi curaj de-a descoperi toate acestea.