Dacă te regăseşti printre cei cărora le pasă profund de oamenii din viața lor, cu siguranţă ȋţi doreşti să faci tot ce poți pentru ei. Doar că acest devotament se ȋntȃmplă să nu fie ȋntotdeauna reciproc. De multe ori ne dăruim cu abnegație unor oameni care sunt neglijenți cu propriile noastre nevoi.
„Nu este un act egoist să te pui pe primul loc. Dimpotrivă. Trebuie să-ți pui fericirea și sănătatea pe primul loc înainte de a putea fi de folos oricui altcuiva.” Simon Sinek
Asta ne poate face uneori să simţim că se profită de noi. Atunci ne trezim epuizaţi, secaţi de energie şi plini de resentimente, pentru că descoperim cum ȋncercăm să-i facem mereu pe ceilalţi fericiţi ȋn timp ce noi suntem nefericiţi. Ajungem să facem lucruri nu pentru că le dorim ci pentru că vrem să-i facem pe alţii să se simtă bine. Vrem cu adevărat ca ei să fie fericiţi, dar uităm că ar trebui să ne preocupăm şi de noi pe parcursul acestui proces.
Acestea sunt momentele care ajung să ne consume, să ne mănȃnce de vii.
Bănuiesc că toți am făcut asta de multe ori ȋn viaţă: ne-am bazat fericirea pe fericirea altora gȃndindu-ne că:
*părinții noştri nu vor fi fericiţi decȃt dacă vom deveni ce ȋşi doresc ei
*partenerii noştri nu vor fi fericiţi decȃt dacă acordăm prioritate carierei/vieţii/nevoilor lor, așa că renunțăm la visele noastre.
*copiii noştri nu vor fi fericiți decȃt dacă ne dedicăm fiecare moment nevoilor lor, așa că ne sacrificăm propriul sine.
*prietenii noştri nu vor fi fericiți decȃt dacă renunțăm la tot atunci când ei au nevoie de noi, așa că ne punem propriile planuri în așteptare.
*familia noastră nu va fi fericită decȃt dacă noi suntem persoana pe care ei o doresc, așa că vom pune nevoile lor pe primul loc.
Vestea proastă este că, majoritatea oamenilor care se așteaptă să faci aceste lucruri pentru ei, nu vor fi niciodată fericiţi. Ei nu te văd cu adevărat, nu ȋnţeleg ce este semnificativ pentru tine. Te privesc doar ca pe un mijloc pentru a obţine ceea ce își doresc. Nu ȋnseamnă că sunt „oameni răi”. Sunt doar oameni care reflectă o realitate a noastră, a tuturor: simţul de autoconservare şi supravieţuire.
Autoconservarea şi instinctul de supravieţuire sunt trăsături comune, dar care nu ne servesc ȋntotdeauna. Ele ne determină să facem tot posibilul pentru a evita frica şi durerea.
Și tocmai asta ne ține uneori blocați în anumite circumstanțe. Pentru că nu vrem să provocăm durere altora și, cu siguranță, nu vrem să trăim nici noi durere. Ne temem de ce s-ar putea întâmpla dacă spunem nu și acordăm prioritate propriilor nevoi.
Oare:
*părinții noștri vor înceta să ne iubească?
*ne va părăsi partenerul?
*vor suferi copiii?
*prietenii noștri nu vor mai fi prietenii noștri?
*va începe familia să ne ignore?
Cred că trebuie să ȋntelegem că durerea și frica sunt parte din viaţa noastră şi este cȃt se poate de firesc să le simţim. Să ȋnţelegem că toţi ne filtrăm alegerile prin lentilele lor. Aşa cum toţi facem compromisuri pentru a scăpa de disconfortul creat atunci cȃnd nu vrem să simţim aceste emoţii. Dar cum ar fi dacă ne-am ȋmprieteni cu ele şi nu le-am mai socoti inamicii noştri? Am deveni liberi, pentru că nu am mai avea cu ce lupta sau de ce fugi.
Sigur, pentru asta este nevoie de ceva curaj. Dar singurul mod în care lucrurile se vor schimba vreodată este să te susţii pe tine (pentru că nimeni altcineva nu o va face).
Protejează-te şi ai grijă de tine, exact aşa cum ai avea de cineva iubit. Fă lucruri pentru tine, cu aceeaşi dăruire pe care o ai pentru o cauză care contează pentru tine şi de care-ţi pasă. Fii bun şi iubitor cu propria persoană de parcă supraviețuirea ta depinde de asta… pentru că depinde cu adevărat!
Nu te gȃndi că este egoist să te pui pe primul loc şi să prioritizezi ceea ce vrei să faci cu viața ta. Este egoist să aștepți ca alții să te pună pe tine și nevoile tale pe primul loc ȋn viaţa lor.
Nu poţi evita durerea, dezamăgirea, pierderile sau greşelile ȋn viaţă. Dar poţi ȋntotdeauna alege cine vrei să fii. Poţi alege ce este important pentru tine.
Oamenii care contează cu adevărat ȋn viaţa ta, vor să te vadă fericit.
Ȋnvaţă să vrei şi tu pentru tine acelaşi lucru: să ȋţi fie bine, ca să poţi face bine şi pentru alţii!