Specializări şi Servicii
Psihologie clinică şi Psihoterapie cognitiv-comportamentală
Terapie individuală
Terapie de cuplu Terapie de grup
Terapie individuală
Psihoterapie, consiliere, evaluare psihodiagnostic.
Terapie de cuplu
Psihoterapie şi consiliere de cuplu.
Terapie de grup
Grupuri de psihoterapie şi suport.
Servicii psihologice
Schimbări de Dispoziţie
DESCOPERĂ
Descriu emoțiile care fluctuează rapid și intens. Se caracterizează printr-o schimbare drastică a emoției de la o parte a spectrului la cealaltă. Un “roller coaster” emoţional care se mişcă rapid de la fericire și mulțumire la furie, iritabilitate sau chiar depresie. Afectează atât bărbații cât și femeile. Dacă nu sunt adresate, pot duce la ruperea relațiilor, la cariere distruse sau, pe termen lung ne pot afecta chiar sănătatea fizică.
Cauze posibile sunt: munca departe de familie pentru perioade lungi de timp, lipsa somnului, o dietă nesănătoasă, consumul excesiv de droguri sau alcool lipsa exercițiilor fizice. De asemenea, bolile cronice cum ar fi diabetul, bolile de inimă, cancerul, lupusul și boala tiroidiană, pot avea un impact major asupra modificărilor stărilor noastre de spirit. La fel, dezechilibrul hormonal cauzat de adolescenţă sau premenopauză, cȃt şi factorii psihologici sau un istoric de boli psihice, stresul, traumele din trecut, probleme de relație sau gestionarea schimbărilor de viaţă.
Stres şi Anxietate
DESCOPERĂ
Oamenii experimentează stresul și anxietatea în mod diferit. Ele pot fi neplăcute şi pot avea efecte negative asupra sănătății fizice dacă nu sunt tratate la timp. Este important să identificăm dacă şi când stresul din viața noastră devine nociv şi să căutăm ajutor profesionist. Acestea produc simptome fizice, psihologice, mentale şi emoționale. Dureri de stomac, de cap, tensiunea musculară, respirație accelerată, bătăi rapide ale inimii, transpiraţie, urinare frecventa, schimbarea poftei de mâncare, probleme de somn, oboseală, panică sau nervozitate în special în mediile sociale,dificultate de concentrare, stări de furie nejustificată sau nelinişte.
Stresul și anxietatea sunt condiții tratabile. Acum există multe resurse, strategii și tratamente care pot ajuta ȋn gestionarea lor.
Cȃnd ai nevoie să vorbeşti
DESCOPERĂ
Uneori avem nevoie pur şi simplu să vorbim cu cineva. De obicei atunci cȃnd ne simţim singuri şi pierduţi, sau copleşiţi de prea multe lucruri de făcut. Cȃnd vorbim despre ce ne apasă şi primim validare emoţională, parcă se ridică o greutate de pe umerii noştri. Atunci mintea noastră se eliberează de stres şi poate căuta soluţii ȋntr-un mod activ şi constructiv.
Conflicte de familie
DESCOPERĂ
Conflictul poate să apară atunci când membrii familiei au opinii sau convingeri diferite care se ciocnesc ȋntre ele. Sau atunci când oamenii se înțeleg greșit și ajung la concluzii greșite. De regulă, conflictele care nu sunt rezolvate pașnic acumulează resentimente. Conflictul ocazional face parte din orice viață de familie. Datorită naturii relațiilor de familie, poate lua o mare varietate de forme, inclusiv verbale, fizice, sexuale, financiare sau psihologice. Conflictele pot implica diferite combinații de membri ai unei familii: poate fi un conflict în cadrul cuplului sau între părinți și copii sau între frați.
Viața ȋmpreună ȋnseamnă o serie de nepotriviri, comunicări greșite și dezacorduri. Ele se repară rapid, ca apoi să devină din nou interpretări greșite și stresante, care necesită din nou să fie reparate. Acest model de deteriorare, întărire și reparare, vă poate ajuta să vă gândiți la propriile interacțiuni. Dacă o relație de familie pleacă de la o premisă pozitivă, atunci există o bază de încredere și credință în intențiile bune ale celuilalt, care îi ajută pe toți să ȋşi revină mai ușor după conflict.
Pierderea locului de muncă
DESCOPERĂ
Trăim într-o societate și cultură în care o mare parte din identitatea și simțul valorii personale sunt definite de munca pe care o facem. Când vorbim de pierderea unui loc de muncă, vorbim despre mult mai mult decât pierderea veniturilor. Poate ȋnseamna de asemenea pierderea rutinei, a unui sentiment de regularitate, a relațiilor pe care le-am format. Slujbele noastre reprezintă pentru noi adesea mai mult decât un mod în care ne câștigăm existența. Ele influențează felul în care ne vedem pe noi înșine, precum și modul în care ne văd ceilalți.
Pierderea bruscă a locului de muncă vă poate face să vă simțiți răniți, supărați sau deprimați. S-ar putea să vă puneți la îndoială identitatea, să vă întristați sau să vă simțiți neliniștiți cu privire la viitorul. Datorită acestor lucruri oamenii se pot învinovăți sau se pot simți rușinați pentru faptul că nu pot oferi stabilitate financiară și protecție persoanelor pe care trebuie să le sprijine.
Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi după ce ați pierdut un loc de muncă este să vă îngrijiți fizic și mental. Să găsiţi cauzele profunde care determină stresul, astfel încât să puteți prelua controlul și să rezolvați situația.
Depresie
DESCOPERĂ
Depresia este clasificată ca o tulburare a dispoziției. Oamenii experimentează depresia în diferite moduri. Poate fi descrisă ca un cumul de sentimente de tristețe, pierdere sau furie care interferează cu activitățile zilnice ale unei persoane. Poate influența relațiile, munca și are efecte asupra unor boli cronice.
Depresia (tulburare depresivă majoră) afectează negativ modul în care te simți, modul în care gândești și cum acționezi. Ea poate fi mai mult decât o stare constantă de tristețe. Depresia provoacă sentimente de tristețe și / sau pierdere a interesului pentru activitățile care te-au bucurat cândva. Poate duce la o varietate de probleme emoționale și fizice și poate reduce capacitatea de a funcționa la locul de muncă și acasă. Depresia este printre cele mai tratabile tulburări mintale. Între 80% și 90% la sută dintre persoanele cu depresie răspund în cele din urmă bine la tratament. Aproape toți pacienții beneficiază de o ușurare a simptomelor, cu ajutorul medicaţie şi a psihoterapiei.
Tulburări de somn
DESCOPERĂ
Tulburările de somn (sau tulburările de somn-veghe) implică probleme ȋn ce priveşte cantitatea sau calitatea somnului nostru. Tulburările somn-veghe pot ȋnsoţi unele afecțiuni medicale sau de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea sau tulburările cognitive. Aceste probleme de somn pot dispărea în cele din urmă după ce se obține tratamentul pentru cauza principală.
Un somn bun este necesar pentru o sănătate optimă și ne poate afecta nivelul hormonal, starea de spirit și greutatea. În funcție de tipul tulburării de somn, persoanele pot avea dificultăți în a adormi și se pot simți extrem de obosite pe tot parcursul zilei. Lipsa somnului poate avea un impact negativ asupra energiei, dispoziției, concentrării și sănătății generale. Când tulburările de somn nu sunt cauzate de o altă afecțiune, tratamentul implică în mod normal o combinație ȋntre medicaţie și modificări ale stilului de viață.
Infidelitate ȋn cuplu
DESCOPERĂ
Infidelitatea ȋntr-o relaţie poate fi fizică, emoțională și / sau digitală. Implică direcţionarea atenţiei şi a suportului emoțional profund către altcineva decȃt partenerul actual. De obicei, dar nu întotdeauna, implică şi o formă de neglijare a nevoilor partenerului de cuplu. De multe ori poate fi destul de dificil să definim unanim infidelitatea, deoarece oamenii gândesc diferit referitor la ce constituie un comportament adecvat versus un comportament inadecvat.
Ne simţim ȋnşelaţi atunci cȃnd au fost ȋncălcate aşteptările noastre ȋn ce priveşte fidelitatea ȋn cuplu. Atunci simțim furie, amărăciune, tristețe și trădare ca rezultat al unui comportamentului partenerului. Este important să ne amintim că emoţiile noastre sunt întotdeauna valabile. Și, deși nu putem constrânge pe cineva să ne adopte opiniile cu privire la infidelitate, este bine şi sănătos să ne exprimăm sentimentele cauzate de comportamentul menționat.
Gȃnduri negative
DESCOPERĂ
Gândurile negative te pot face să te simți trist și anxios. Te bucuri mai puţin de viață și pot să-ți afecteze sănătatea fizică. De aceea este atât de important să învățăm cum să le gestionăm. O modalitate de a face față gândurilor negative este înlocuirea lor cu gânduri care te fac să te simți mai bine. Ai vreun gând negativ chiar acum? Uneori poate fi dificil să ne dăm seama. Ia-ți un minut, ascultă-ți gândurile și vezi cum sunt ele. Dacă ȋţi spui ceva care te face să te simți rău, aminteşte-ţi că eşti responsabil de felul ȋn care ȋţi vorbeşti. Aşadar, de ce să nu te încurajezi?
Datorită conexiunii minte-corp, gândurile tale chiar îți pot afecta sănătatea. Spunându-ți lucruri mai încurajatoare, îi transmiţi creierului tău să producă substanțe chimice care pot să: reducă tensiunea arterială şi riscul asociat cu bolile cardiace, să ȋntărească sistemul imunitar, să scadă nivelul de stres pentru a te simţi mai puţin anxios, te ajută să te simți mai fericit și mai optimist cu privire la viitor.
Izolare & singurătate
DESCOPERĂ
Singurătatea este o stare de spirit, este sentimentul de a fi singur indiferent de cantitatea de contact social. Atunci cȃnd ne lipsesc conexiunile sociale, vorbim despre izolare socială. Izolarea socială poate duce la singurătate pentru unii oameni, în timp ce alții se pot simți singuri fără a fi neapărat izolați social. Toată lumea se simte singură din când în când, dar perioadele lungi de singurătate sau izolare socială pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre fizice și emoționale. Singurătatea este un sentiment de tristețe sau suferință legat de faptul că ești singur sau că te simți deconectat de lumea din jur.
Singurătatea îi poate face pe oameni să se simtă goi, nevăzuţi și nedoriţi. Cei care sunt singuri ȋşi doresc adesea contactul uman, dar starea lor de spirit face de multe ori dificilă formarea de legături sociale. Izolarea reprezintă separarea de personele sau mediul obişnuit. Uneori, acest lucru se întâmplă ȋn urma unor decizii personale sau din cauza circumstanțelor de viaţă, pierderea unei persoane dragi, o slujbă care necesită călătorii sau relocare, pensionare sau bariere culturale ori lingvistice.
Relaţii tensionate
DESCOPERĂ
De obicei unul dintre motivele importante care creează tensiune ȋn relații este neȋmplinirea aşteptărilor romantice. Dar asta nu înseamnă că partenerul are neapărat vreo vină. Ceea ce ajunge să se prăbușească, cel puțin parțial, este pachetul de vise cu care începem de obicei o nouă relație
Tensiunea ȋn relației este regula, nu excepția. Și nu există niciun fel de relație la fel de plină de diferențe care dau naştere tensiunilor ca şi relațiile romantice. Mulţi oameni vor evita ȋnfruntarea adevărului deoarece expune vulnerabilitatea şi eventuala vinovăție din noi. Este nevoie de curaj, onestitate și dorința de a face ceea ce trebuie pentru a face acest lucru.
Divorţ & Separare
DESCOPERĂ
Indiferent de motiv, ruperea unei relații de lungă durată ne perturbă viața și declanșează emoții profunde precum tristețe, stres și durere. Divorțul poate fi extrem de dureros pentru toți cei implicați – copii, socri, rude și chiar animale de companie. Volumul mare de probleme juridice, emoționale și logistice care trebuie abordate poate fi copleșitor. În plus, ideea unei vieți complet noi poate fi paralizantă . O persoană care trece printr-un divorț poate simți vinovăție, frică, anxietate, depresie și durere. Lucrul cu un terapeut ȋi poate oferi un obiectiv și o perspectivă rațională. Poate echipa persoana cu abilitățile necesare pentru a rezolva dificultățile divorțului. Terapia te ajută să-ţi reiei viaţa după divorț și să minimizezi impactul asupra copiilor. De asemenea, să înțelegi mai bine de ce relația ta a eșuat, astfel încât să nu mai repeți aceleaşi greșeli.
“Nu îmi va fi teamă. Frica este cea care ucide mintea. Frica este moartea măruntă care aduce distrugerea totală.
Îmi voi infrunta frica. Îi voi da voie să treacă peste mine și prin mine.
Şi, după ce va fi trecut, îmi voi întoarce ochiul interior şi voi privi în urma ei. Pe unde a trecut frica, nu va mai rămâne nimic.
Voi rămâne doar eu.”
Litania lui Bene Gesserit ȋmpotriva fricii, DUNE- Frank Herbert
Adresa de cabinet:
Str. Emil Racoviţă nr. 17
Telefon:
0730-789897
Email:
carmenditiu@gmail.com