Încrederea în sine
Este credința în propria persoană și ȋn propriile abilități. Ea reprezintă ceea ce gândim și simțim despre noi înșine. Totuşi, această stare nu este stabilă şi de neclintit. Ea fluctuează şi este sensibilă atȃt la situația în care ne aflăm cȃt și la răspunsurile noastre la ceea ce se petrece în jurul nostru. Nu este neobișnuit să te simți destul de încrezător în unele circumstanțe și mai puțin încrezător în altele. De asemenea, ȋncrederea ȋn noi poate fi puternic influențată de evenimentele din trecut și de modul în care ne amintim de ele. Amintirea unui succes anterior are un rezultat foarte diferit în ceea ce privește nivelul nostru de încredere prin comparaţie cu amintirea unei ocazii în care am eșuat.
Aşadar, stima de sine – este felul ȋn care ne vedem şi dacă ne place sau nu ceea ce vedem.
Această privire spre noi ȋnşine este vitală pentru echilibrul nostru psihologic. Cȃnd este pozitivă ne permite să ne simţim bine cu noi ȋnşine, să acţionăm ȋn direcţia dorinţelor noastre, eficient şi să facem faţă provocărilor şi dificultăţilor vieţii. Dacă este negativă, ne provoacă suferinţe şi neplăceri.
Încrederea și stima de sine sunt termeni care sunt adesea folosiți în mod interschimbabil. Totuşi, deși există multe puncte comune, există și diferențe subtile. Încrederea în sine se referă mai mult la modul în care ne simțim atunci cȃnd ne gȃndim la noi și la abilitățile noastre, în timp ce stima de sine este despre a ne aprecia și a ne prețui pe noi ȋnşine. Avem nevoie să ne placă de noi!
O cantitate sănătoasă de mȃndrie relaţionată cu propria persoană este necesară pentru a avea încredere că putem face față provocărilor vieții.
Într-un anumit sens, o stimă de sine sănătoasă ȋnseamnă încredere, acceptare şi iubire de sine. Ȋncredere că pot, pentru a face paşii necesari spre ce ȋmi propun şi, iubire plină de compasiune, pentru a mă accepta şi a nu mă judeca atunci cȃnd nu pot.
Ai ȋncredere ȋn tine atunci cȃnd:
- Crezi ȋn capacitatea ta proprie de a acţiona eficient, eşti mulţumit şi satisfăcut de acţiunile tale. Dacă stima de sine este scăzută atunci ȋţi va fi greu să trăieşti momentele de succes ca atare.
- Reuşeşti să faci alegeri şi să-ţi duci deciziile la capăt cu siguranţă de sine.
- Nu te ȋndoieşti de competenţele tale şi de punctele tale forte, indiferent de context. Chiar dacă nu-ţi ies toate lucrurile aşa cum ţi le-ai propus, te exprimi pe tine şi ceea ce eşti ȋn orice circumstanţe.
- Ȋnţelegi iubirea de sine ca fiind componenta afectivă a stimei de sine şi eşti binevoitor şi blȃnd cu tine ȋnsuţi.
- Te cunoşti pe tine ȋndeajuns de bine pentru a te putea descrie şi analiza cu precizie. Pentru a ne putea respecta este important să ştim cine suntem.
- Ȋţi aperi interesele şi punctele de vedere ȋn faţa altora. Ȋnţelegi şi accepţi că stima de sine ȋnseamnă uneori să-ţi aperi propriul teritoriu.
- Reuşeşti să integrezi atȃt calităţile cȃt şi defectele tale ȋntr-o imagine globală de sine, bună sau acceptabilă.
- Crezi ȋn tine chiar şi atunci cȃnd viaţa ȋţi este potrivnică şi ȋnţelegi că nu ȋntotdeauna stima de sine se hrăneşte din succes.
- Eşti ambiţios şi convins că poţi să atingi obiective mai ȋnalte.
- Ai sentimentul valorii personale şi eşti mȃndru de tine ȋntr-un mod sănătos şi echilibrat. Te bucuri de reuşitele tale.