Terapia de cuplu
Terapia de cuplu este o formă de terapie dedicată cuplurile care sunt într-o relație, căsătorite sau nu. Scopul terapiei de cuplu este îmbunătățirea calităţii relația. Acest tip de terapie poate ajuta de asemenea cuplurile să decidă dacă mai doresc sau nu să rămână împreună. Deși focusul terapiei de cuplu se concentrează pe relaţie, există momente în care trebuie abordate problemele psihologice individuale ale uneia sau ale ambelor părți.
Terapia include adesea sesiuni menite să îmbunătățească capacitatea de rezolvare a problemelor de cuplu, să construiască abilități de comunicare și să identifice obiectivele vieții ȋn comun sau responsabilitățile din relație. Alte probleme frecvente includ infidelitatea, problemele financiare, bolile, agresiunea fizică ori emoţională.
În funcție de nivelul de distres din relație, terapia poate fi pe termen scurt sau pe o perioadă de câteva luni.
Deși practica terapiei de cuplu poate varia în funcție de orientarea teoretică a terapeutului, toate terapiile de cuplu tind să implice următoarele elemente generale:
- Accentul pe o problemă specifică – dificultăți sexuale, dependență de internet, gelozie etc.
- Participarea activă a terapeutului la consilierea relației în sine, mai degrabă decât a fiecărui partener ȋn parte.
- Intervenții orientate spre soluții şi spre schimbare.
- O stabilire clară a obiectivelor de tratament.
- La ce ne putem aștepta în terapia de cuplu?
Terapia de cuplu începe de obicei cu câteva întrebări de interviu standard cu privire la istoria relației, precum și o explorare a familiei de origine, a valorilor și a mediului cultural al fiecărui partener. Terapeutul ar putea folosi sesiunile inițiale pentru intervenția în caz de criză, dacă este necesar.
Terapeutul îi va ajuta apoi pe partenerii de cuplu să-şi identifice problema, să stabilească obiectivele terapiei și va planifica o structură pentru intervenţia terapeutică.
Pe parcursul sesiunilor de terapie, terapeutul va ajuta cuplul să obțină o perspectivă asupra dinamicii relaționale care menține problema, ajutând în același timp ambii parteneri să-şi înțeleagă fiecare rolurile lor în interacțiunile disfuncționale. Acest lucru îi va ajuta să ȋşi schimbe modul în care se percep pe ei şi relația lor.
Deși obținerea unei perspective noi este importantă, un alt aspect crucial al terapiei de cuplu implică schimbarea comportamentelor și a modurilor de interacțiune dintre parteneri. Terapeuții de cuplu vor atribui adesea teme partenerilor pentru a aplica ȋn viaţa de zi cu zi abilitățile pe care le-au învățat în terapie.
Majoritatea cuplurilor vor ieși din terapie cu o perspectivă mai sănătoasă asupra tiparelor relaționale, și vor dezvolta abilitățile necesare pentru a comunica și a rezolva problemele cu partenerii lor ȋntr-un mod mai eficient.
Cine ar trebui să ia în considerare o terapie de cuplu?
Terapia de cuplu este benefică pentru orice fel de relație, inclusiv:
- Relații homosexuale sau interrasiale
- Relații ȋntre tineri sau adolescenţi
- Relații cu un decalaj mare de vârstă
- Relații care se află în orice etapă, inclusiv întâlniri, logodnici sau căsătoriți
De exemplu, un cuplu care ȋşi doreşte să ȋntemeieze o familie ar putea apela la consilierea premaritală pentru a aborda așteptările pe care le au unul de la celălalt şi de la relaţia ȋn sine, ȋnainte de a se căsători. Un alt cuplu care este împreună de 25 de ani, ar putea descoperi că terapia poate fi o modalitate eficientă de a recâștiga conectarea, entuziasmul și romantismul din relația lor.
Terapia de cuplu poate rezolva o problemă actuală, poate preveni o exacerbare a problemelor sau pur și simplu poate oferi „control” pentru un cuplu fericit dar care se confruntă cu o perioadă de tranziție sau stres. Domeniile comune de îngrijorare abordate în terapia de cuplu includ probleme cu banii, părinții, sexul, infidelitatea, socrii, problemele cronice de sănătate, infertilitatea, jocurile de noroc, consumul de substanțe, distanța emoțională și conflictele frecvente.
De ce cuplurile întârzie să apeleze la terapie?
Din păcate, multe cupluri apelează la terapie ca o ultimă soluţie, atunci când deja s-a acumulat o cantitate semnificativă de stres şi neȋnţelegeri. Modelele relaționale maladaptative s-au înrădăcinat deja, legătura emoțională dintre parteneri a slăbit foarte mult și există un nivel ridicat de resentimente din cauza conflictelor nerezolvate din trecut.
Cercetările arată că un cuplu ȋn medie este nefericit timp de șase ani şi de abia apoi partenerii se gȃndesc să solicite o consiliere. Aceasta nu înseamnă că terapia nu poate fi eficientă şi pentru rezolvarea unor probleme de lungă durată. Doar că va necesita un efort mai mare, mai mult timp, şi un angajament susţinut din partea ambilor parteneri.
Un impediment ȋn abordarea terapiei de cuplu sunt concepțiile greșite despre ceea ce ȋnseamnă această terapie şi care este scopul ei. Unii ar putea crede că terapia este menită doar pentru probleme foarte grave care afectează o relație, inclusiv infidelitatea sau dependența. Alții o pot privi ca pe un efort de ultimă oră înainte de a lua decizia de a pune capăt relației.
Unii cred că este o modalitate de a-și forța partenerul să se schimbe, deoarece ei sunt „problema”. Mulți oameni nu sunt conștienți de beneficiile terapiei de cuplu în tratarea unei largi varietăți de probleme relaționale. Nu știu cât de radical poate fi îmbunătățită satisfacția autopercepută ȋn cadrul relației şi cȃt de mult afectează ea sănătatea mintală individuală.
O terapie de cuplu poate fi o experiență provocatoare şi care uneori generează anxietate. Acesta este adesea un alt motiv pentru care multe cupluri evită consilierea. Din această cauză, este important să înțelegi cum funcționează ședințele de terapie şi să ştii la ce să te aștepți de la acest proces.
Cuplurile caută consiliere atunci când vor să-și îmbunătățească relația sau se simt nefericiți în căsătorie. Este posibil să simtă că nevoile lor nu sunt auzite şi satisfăcute sau că ar putea fi blocați ȋmpreună în conflicte nerezolvate. Terapia este utilă pentru a ajuta cuplul să se conecteze din nou din punct de vedere emoțional, să-şi identifice problemele şi să le abordeze într-un mod colaborativ și constructiv. Chiar dacă relația este relativ bună, terapia este extrem de benefică în îmbunătățirea intimității și a conexiunii și creşterea satisfacţiei maritale ȋn general.
În orice relație, ambii parteneri vor să fie auziți, iubiți, acceptați. Cu toate acestea, majoritatea cuplurilor folosesc modele de comunicare neproductive și ajung să se simtă frustraţi și deconectaţi. Când se întâmplă acest lucru, partenerii dau vina unul pe celălalt, fără să-și dea seama că amȃndoi ȋşi doresc acelaşi lucru doar că ȋntenţia lor nu este comunicată bine. Terapia oferă cuplurilor un mediu sigur şi neutru ȋn care să-şi abordeze problemele, fără a reveni la vechile tipare negative de interacțiune. Terapeutul ajută cuplul să identifice aceste tipare și le arată ce trebuie să facă pentru a le schimba. Scopul este de a avea un rezultat diferit de cel pe care îl au acasă – comunicând într-un mod mai empatic, învățând cum să se asculte mai bine, cum să înțeleagă nevoile și dorințele reale ale celuilalt și cum să reducă diferența dintre ce spun și ce aude defapt partenerul. Terapeutul va interveni întotdeauna dacă discuția devine agresivă sau lipsită de respect.
De câte sesiuni vom avea nevoie?
Aceasta este o întrebare comună la care este dificil de răspuns, deoarece fiecare cuplu este diferit. Cu toate acestea, schimbările pozitive încep să apară după câteva sesiuni. Ar trebui să observați o îmbunătățire a modului în care vă înțelegeți problemele și o perspectivă mai profundă asupra dvs. și a partenerului.
Trebuie să fie prezenți ambii parteneri?
Pe parcursul sesiunilor, partenerii participă de obicei împreună. Ocazional terapeutul poate cere să se întâlnească cu fiecare persoană în mod individual pentru a putea explora o anumită problemă într-un mod mai profund. Noile perspective sau instrumente vor fi apoi discutate în comun în următoarele sesiuni de cuplu.