Terapia individuală

 

terapie individuala

Terapia individuală este un tip de psihoterapie în care un profesionist cu pregătire de specialitate ajută o persoană să lucreze cu problemele personale cu care se confruntă la un moment dat. Este un tratament eficient pentru o varietate de dificultăți emoționale și afecţiuni mintale. Cunoscută și sub numele de terapie prin vorbire, poate ajuta la îmbunătățirea sau controlul simptomelor care influențează starea de bine a unui individ.

Ședințele de terapie oferă persoanelor posibilitatea de a vorbi despre problemele sau situațiile lor de viaţă cu un profesionist, ȋntr-un mediu strict confidențial. Asta nu face ca problemele să dispară miraculos,  dar ne prezintă instrumentele necesare pentru a le face față ȋntr-un mod mai adecvat.

Terapia individuală este un proces comun care se desfăşoară între terapeut și persoana din terapie. Obiectivele comune ale terapiei sunt de regulă schimbarea sau îmbunătățirea calității vieții. Oamenii pot solicita şedinţe de terapie atunci cȃnd au nevoie de ajutor cu probleme sau situaţii emoţionale greu de gestionat.

Terapia poate ajuta oamenii să depășească obstacolele care stau ȋn calea unei vieţi mai bune. Poate crește sentimentele pozitive, precum compasiunea și stima de sine. Oamenii în terapie dobȃndesc noi abilități care le sunt de ajutor ȋn gestionarea situațiilor dificile, luarea deciziilor sănătoase și atingerea obiectivelor personale. Mulți consideră importantă experienţa terapeutică pentru a deveni mai conștienți de sine. Alţii aleg o terapie continuă pentru creștere şi dezvoltare personală.

Să nu uităm că terapeuții sunt profesioniști pregătiţi să ofere suport, ȋntr-un mediu sigur și confidențial.  Cu toate că ȋncă persistă stigmatul din jurul sănătății mintale, tot mai mulți oameni ȋncep să se simtă suficient de confortabil pentru a vorbi despre aceste aspecte cu cei în care au încredere.

Terapia individuală se dovedeşte utilă ȋn situații care implică stres, furie, durere sau conflicte. Într-un mediu calm şi confortabil, o persoană și un terapeut vor explora ȋmpreună aspecte care implică:

  • Exprimarea gândurilor și emoțiilor
  • Modele de comportament
  • Rezolvarea problemelor
  • Rezolvarea conflictelor
  • Obținerea unei mai bune înțelegeri despre propria persoană
  • Învățarea modului de gestionare a emoțiilor
  • Identificarea cauzelor care stau la baza simptomelor
  • Ȋnvăţarea strategiilor noi de coping
  • Gestionarea simptomelor
  • Facilitarea schimbărilor stilului de viață

Se identifică simptomatologia şi cauzele care stau la baza acesteia şi se elaborează strategii pentru schimbarea gândurilor și comportamentelor nedorite. Terapia individuală poate fi pe termen scurt (concentrându-se pe probleme imediate) sau pe termen lung (aprofundând probleme mai complexe). Numărul de ședințe și frecvența programărilor depinde de situația de viaţă specifică fiecărui individ ȋn parte și de recomandările terapeutului.

CE SE ȊNTÂMPLĂ  ÎN PRIMA SESIUNE DE TERAPIE?

Prima sesiune de terapie se concentrează adesea pe culegerea de informații. Un terapeut vorbește cu persoana aflată în şedinţă despre sănătatea sa fizică, mentală și emoțională din prezent dar şi din trecut. Ei discută, de asemenea, despre îngrijorările care aduc persoana ȋn terapie. Poate dura câteva sesiuni pentru ca un terapeut să înțeleagă bine situația. Abia atunci pot aborda îngrijorările mai concret și pot stabili cel mai bun mod de acțiune.

Persoana din terapie poate utiliza prima sesiune pentru a decide dacă stilul terapeutului se potrivește nevoilor sale. Găsirea unui terapeut cu care să te simți confortabil este vitală pentru un tratament de succes. Este important să vorbim despre tipul de terapie care trebuie utilizat, obiectivele tratamentului, durata sesiunii și câte sesiuni sunt necesare.

Mulți terapeuți ȋi încurajează pe oameni în sesiunile de terapie să vorbească ei în cea mai mare parte. La început poate fi greu să vorbești despre experiențe tale din trecut sau despre ȋngrijorările actuale, mai ales dacă nu eşti obişnuit să te deschizi uşor ȋn faţa altcuiva. Din această cauză uneori, şedinţele pot provoca emoții intense. Este posibil să devii supărat sau trist în timpul terapiei. Cu toate acestea, terapeuții îi pot ajuta pe oameni să-și dezvolte încrederea ȋn proces și să devină mai confortabili pe măsură ce sesiunile progresează.

Terapeuții ar putea atribui „teme” pentru a ajuta oamenii din îngrijirea lor să construiască pe subiectele discutate în terapie. Persoanele pot pune întrebări în orice moment al procesului. Pe măsură ce timpul trece, persoanele pot dezvolta o dispoziție mai pozitivă și ȋnvăţa modele de gândire mai sănătoase.

Ȋn orice sesiune terapeutică este extrem de importantă confidenţialitatea. Totuşi, un terapeut poate ȋncălca această clauza dacă cineva este în pericol imediat de a-și face rău sau manifestă intenţia de a face rău altora . Limitele confidențialității sunt explicate în timpul primei sesiuni de terapie.

CÂT DUREAZĂ TERAPIA INDIVIDUALĂ?

Ședințele de terapie individuală durează adesea între 45 și 60 de minute. Frecvenţa şi numărul lor depind de mulți factori, cum ar fi:

  • Starea de sănătate mintală abordată și gravitatea acesteia
  • Cât de mult afectează problema discutată viața de zi cu zi
  • Câtă suferință provoacă problema abordată
  • Cât de repede se îmbunătățește starea persoanei din terapie
  • Limitările financiare
  • Există îngrijorări sau situaţii de viaţă care pot fi abordate ȋntr-o terapie pe termen scurt de câteva săptămâni.

EFICACITATEA TERAPIEI INDIVIDUALE

Chiar dacă terapia nu poate vindeca o afecțiune, aceasta poate ajuta oamenii să dobȃndească şi să dezvolte abilități sănătoase de coping. Persoanele ȋnvaţă modalităţi noi de a gestiona situaţii de viaţă sau stări emoţionale. Determinarea personală şi abordarea pro-activă a terapiei sunt factori esențiali pentru îndeplinirea obiectivelor terapeutice și încurajarea unei relații terapeutice pozitive. Găsirea terapeutului potrivit este, de asemenea, crucială ȋn procesul de tratament terapeutic.

Cercetările arată că terapia duce la mai puține recidive ale afecțiunilor comune cum sunt depresia moderată și anxietatea. Mai mult, indică faptul că efectele pozitive ale unei terapii bune se extind şi dincolo de tratament. Mulți oameni raportează condiții îmbunătățite de viaţă mult timp după terminarea terapiei. Terapia este adesea mai eficientă decât medicația psihotropă sau tratamentele medicale luate independent. Atunci când sunt utilizate singure, aceste tratamente pot provoca multe reacţii secundare dăunătoare, dar ȋn combinaţie cu psihoterapia efectele benefice se resimt de multe ori imediat. Multe abordări terapeutice sunt bazate pe dovezi. Aceasta înseamnă că intervenţiile terapeutice au fost supuse unor studii de cercetare și observații clinice pentru a le testa eficacitatea.

Atunci când o persoană în terapie este deschisă și onestă, terapeuții sunt, în general, capabili să abordeze fiecare problemă și să adapteze tratamentul după cum este necesar. Mersul la terapie s-ar putea să ţi se pară dificil în unele zile. Dar, este important să participi la fiecare sesiune și să finalizezi orice temă alocată. Răbdarea și respectarea planului de tratament pot facilita succesul pe termen lung în terapie.

Oricare ar fi problemele tale, terapia poate fi o experiență care să ȋţi schimbe viața.

0730 - 789897

Cabinet: Str.Emil Racoviţă nr.17,Cluj-Napoca

carmenditiu@gmail.com